Initiative pentru sănătate

Date Proiect

Titlu: Inițiative comune pentru dezvoltarea sănătății și sustenabilitate în zona Sighetu Marmației – Rakhiv
Acronim: "Initiative pentru sănătate"
Program de finanțare: Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2014-2020 huskroua-cbc.eu
Prioritatea: 8.2 - Suport pentru dezvoltarea sănătății
Indicativ proiect: HUSKROUA 1702/8.2/0106
Bugetul proiectului: 982.878,41 €
Fonduri Europene: 884.590,56 €
Data de începere: 01.10.2019
Data de încheiere: 30.09.2020
Statusul proiectului: Finalizat

Uniunea Europeană

Co-finanțate de Uniunea Europeană

HUSKROUA

Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia-Romania-Ucraina 2014-2020

Parteneriat

Spitalul Municipal Sighetu Marmației - Lider
» www.spitalsighet.ro

Spitalul Raional Rakhiv - Partener
» www.cmkl.if.ua

Sumar proiect


Obiectiv General

Creșterea capacității de diagnostic și intervenție medicală în Maramureș și Zakarppatia

Obiective specifice

1. Creșterea numărului de echipamente medicale prin achiziționarea a 44 echipamente medicale (pentru Spitalul Municipal Sighetu Marmației și pentru Spitalul Raional Rakhiv) pentru următoarele secții: obstetrică-ginecologie, neonatologie, radiologie, oftalmologie;
2. Îmbunătățirea abilităților profesionale pentru 60 cadre medicale din departamentele de obstetrică-ginecologie, neonatologie și infecțioase din ambele spitale vor participa la instruiri specializate pe teme: reanimare neonatală, boli infecțioase asociate cu sarcina și nou-născuți, îngrijire pre-natală și post-natală;
3. Creșterea gradului de conștientizare în randul cuplurilor (200 persoane) asupra principalelor repere din viata de parinte (cupluri care intenționează să aibă un copil, care așteaptă sau au un nou-născut).

Activități principale

I. Partea 1-a a proiectului – Achiziția de echipamente
In cadrul proiectului se vor cumpara echipamente medicale de 850.923,6 euro în total: 446.773,6 euro – Spitalul Municipal Sighetu Marmației și 404.150 euro – Spitalul Raional Rakhiv.
• Spitalul Municipal Sighetu Marmației va achizitiona 38 de aparate, pentru secțiile: Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie, Radiologie
• Spitalul Raional Rakhiv va achiziționa 6 aparate pentru secțiile: Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie, Radiologie și Oftalmologie

II. Partea a 2-a a proiectului – Programele de training
Se vor organiza 3 training-uri în comun, în sinergie cu echipamentele medicale achiziționate, venind astfel în completarea modernizării secțiilor vizate. În total, 60 de cadre medicale vor beneficia de aceste programe de specializare, 30 din Spitalul Municipal Sighetu Marmației și 30 din Spitalul Raional Rakhiv.

II.a) Training-uri în Sighet:
II.a) 1. Îngrijirea pre și postnatală
Acest training se adreseaza catre doua grupuri target. Prima zi este specializata pe informațiile și instrumentele de lucru necesare cadrelor medicale auxiliare (asistente, infirmiere), în timp ce a doua zi este dedicata doctorilor ginecologi și neonatologi și asistentelor medicale, în cadrul atelierului de lucru „Ora Magica” – Bune practici esentiale în prima ora de viata a unui nou-nascut.
II.a) 2. Resuscitarea neonatală și monitorizarea funcțiilor vitale
În cadrul acestei activități, participantilor le vor fi prezentate atât informațiile teoretice, cât și exerciții practice pe manechine, concentrându-se în prima zi asupra tehnicilor de reanimare neonatală, urmate în ziua următoare de un seminar care prezintă monitorizarea funcțiilor vitale.
II.b) Training-uri în Rakhiv:
II.b) 1. Cooperarea în domeniul bolilor infecțioase și epidemiologice asociate sarcinii și nou-nascutilor

Participanții vor fi cadre medicale din cadrul secțiilor obstetrică-ginecologie, neonatologie și infectioase. Instruirea va folosi o abordare transdisciplinara, luandu-se în discutie conceptele cheie privind patogeneza bolilor infectioase din timpul sarcinii și ale nou-nascutului

III. Creșterea conștientizării privind sarcina și îngrijirea nou-nascuților în rândul populației din regiunea Sighet-Rakhiv (2 evenimente identice, 1 în Sighet, 1 în Rakhiv)
Grupul țintă este reprezentat de cuplurile care intenționează să aibă un copil, asteapta un copil sau au copii mai mici de 1 an. Evenimentul va dura un weekend în fiecare oraș, în luna iulie 2020. Estimarile sunt pentru 100 de persoane/eveniment (200 participanti în total).
Prima zi se adreseaza cuplurilor care planuiesc sau asteapta un copil (femei insarcinate), constand în informații teoretice și aplicații practice utile pentru usurarea sarcinii: exerciții de respirație, masaj etc, precum și informații referitoare la nastere. Sunt asteptate 50 de persoane în prima zi / oras. A doua zi se concentreaza pe ingrijirea bebelusilor sub 1 an.
Participanții vor primi și un pachet (special pt femei insarcinate sau special pentru cresterea bebelusului: cosmetice, instrumente ajutatoare etc).

Rezultate așteptate

• Achizitia a 44 echipamente medicale;
• Instruirea prin activități comune a 66 persoane din personalul medical al celor 2 spitale.